ظروف چوبی از گذشته تا به امروز در آشپزخانههای ما حضور دارند. از ظروف چوبی پر استفاده میتوان به کاسه چوبی، بشقاب چوبی، سینی چوبی و … اشاره کرد. سرو سالاد در داخل یک کاسه چوبی زیبا، مطمئناً برای شما و مهمانانتان لذتبخش خواهد بود. اولین نکته در مورد استفاده از ظروف چوبی، حس طبیعی بودن و لذت در دست گرفتن یک وسیله ۱۰۰ درصد طبیعی و زنده است!
همانطور که می دانید بیشتر ظروف مورد استفاده در آشپزخانهها از جنس شیشه، چینی و فلز هستند. ساختار این ظروف به گونهای است که به راحتی با آب و مواد شوینده شسته میشوند و کمترین فضا برای باقی ماندن لکه و چربی بر روی آنها وجود دارد؛ اما شاید شما دوست داشته باشید از ظروف چوبی در رستوران یا خانه خود استفاده کنید.
بهتر است بدانیم که ظروف چوبی دارای محدودیتهایی هستند و تولید کنندهها و استفاده کنندههای آن باید نسبت به محدودیتهای پیش روی خود آگاهی داشته باشند.
ظروف چوبی برای سرو غذای گرم نیستند!
نکته اولی که بهعنوان یک تولید کننده، فروشنده یا استفاده کننده باید در نظر داشته باشید این هست که نباید غذا و مایعات گرم را در درون ظروف چوبی سرو کرد. تولید کنندگان خارجی از کاسههای چوبی تحت عنوان کاسه سالاد هم یاد میکنند و این فرهنگ کاملاً نهادینه شده است که نباید از ظروف چوبی برای سرو غذاهای گرم استفاده کرد. هرچند که شاید برخی این کار را انجام دهند؛ اما عموم مردم انتظاری برای سرو غذای گرم در داخل ظروف چوبی ندارند.
در ایران فضا کمی متفاوت است. با توجه به نبود اطلاعات برخی فروشندگان (به اشتباه) و برخی خریداران (به خاطر نبود اطلاعات و آگاهی) از این ظروف برای سرو غذاهای گرم استفاده میکنند و در برخی موارد مشکلاتی برای فروشنده و خریدار به وجود میآید.
واقعیت کارایی ظروف چوبی این هست که باید از آنها برای سرو غذای سرد و میوه و خشکبار و آجیل و سالاد و … استفاده کنید. نباید چوب را در معرض تنش و تغییرات دمایی زیاد قرار داد تا آسیبی به ساختار آن وارد نشود.
کوکسا هم یکی از انواع جذاب و دوست داشتنی لیوانهای چوبی است که به خاطر شکل ظاهری و ابعاد آن بهعنوان یک اکسسوری شیک و مدرن و جذاب امروزه مورد استفاده قرار میگیرد. از لیوانهای چوبی برای نوشیدن مایعات استفاده میشود. نکته اینجاست که نباید مایعات گرم مانند قوه و چای را در این لیوانها سرو کرد.
آیا ظروف چوبی برای سرو غذا امن هستند؟
اظهار نظر در مورد اینکه آیا ظروف چوبی برای استفاده امن هستند، وابسته به موارد مختلف است. طبق گزارشهای آژانس امنیت غذایی (FSA)، استفاده از ظروف چوبی هیچ منع قانونی ندارد. رعایت نکتههایی اشاره شده در بالا در زمان استفاده از ظروف چوبی موجب استفاده ایمن و بدون هیچ خطری میشود.
شستشویی درست و استاندارد ظروف چوبی و عدم استفاده از غذاها و مایعات گرم در این ظروف، مانع از ایجاد آسیب به استفاده به ظرف چوبی و استفاده کنندگان از آن میشود. بهعنوان مثال یکی از محققان آزمایشی در مورد تفاوت خطرات بین تخته گوشت پلاستیکی و چوبی انجام داد. نتیجه آزمایش نشان داد که چوب حتی میتوان بی خطرتر از پلاستیک باشد.
منبع: آیچوب